De effectenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. Een opleving van de olieprijzen kon niet voorkomen dat de graadmeters moesten inleveren. Zwaargewicht Apple zette de handel onder druk, nadat het voor de eerste keer in meer dan tien jaar een omzetdaling voorspelde. Daarnaast deed ook vliegtuigmaker Boeing een forse stap terug.
Verder liet het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, zoals verwacht de rente ongewijzigd tussen de 0,25 procent en 0,5 procent. De Fed gaf in een toelichting aan er nog steeds op te rekenen de rente “geleidelijk” verder op te voeren. Daarbij wordt scherp gelet op de wereldwijde economische situatie en de gang van zaken op de financiële markten. Anders dan bij de vorige rentevergadering in december werd niet met grote spanning naar het besluit uitgekeken.
De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk met een verlies van 1,4 procent op 15.944,32 punten. De bredere S&P 500 verloor 1,1 procent tot 1882,94 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 2,2 procent in tot 4468,17 punten.
Verlies voor Apple ondanks recordkwartaal
Apple verloor 6,6 procent aan beurswaarde, ondanks een recordomzet en -winst in het laatste kwartaal van 2015. Voor het eerst in meer dan tien jaar voorziet het concern namelijk een daling van de opbrengsten in het lopende kwartaal, door een zwakkere vraag in onder meer China en concurrentie.
Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen betekent de omzetwaarschuwing die het bedrijf uit Cupertino afgaf niet dat er een einde is gekomen aan de gouden bergen, zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Met een goede nieuwe iPhone is Apple zo weer terug. “De laatste iPhone was gewoon niet zo goed. Er zaten geen nieuwe killer features op, zoals de vingerafdrukscanner op een van de versies ervoor”, aldus Versteeg. “Je moet gewoon zorgen dat mensen een hele goede reden hebben om hun oude iPhone te vervangen door een nieuwe.”
Boeing onderuit
Het aandeel van vliegtuigbouwer Boeing kelderde krap 9 procent. Hoewel er het afgelopen kwartaal een recordaantal commerciële toestellen waren afgeleverd, moest het concern een last van ruim een half miljard dollar in de boeken opnemen als gevolg van een verlaging van het productietempo voor de Boeing 747. Ook de vooruitzichten voor 2016 stemden investeerders somber.
Machinemaker Caterpillar verloor 1,4 procent. Het bedrijf zag de vraag naar zijn landbouwapparatuur afgelopen maand stevig krimpen. Ook Facebook (min 3 procent) dat nabeurs met resultaten naar buiten kwam, zag zijn beurswaarde dalen.
Duurdere olie
Olie ging woensdag flink in prijs omhoog, na cijfers van overheidsinstantie Energy Information Administration (EIA). Daaruit bleek dat de voorraden ruwe olie vorige week met 11,4 miljoen vaten zijn toegenomen. Volgens kenners was de toename al verwerkt door de financiële markten. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 31,96 dollar en Brentolie stond 3 procent hoger op 32,76 dollar per vat.
De euro was 1,0892 dollar waard, tegen 1,8072 dollar bij het slot van de Europese beurzen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl